Romantyczna uczta
- Szczegóły
- Utworzono: 14 lutego 2012
- Katarzyna Maruszewska
Co przygotujesz swojej ukochanej osobie w dzień św. Walentego? Zapomnij o ostrygach i szampanie. Jeżeli chcesz zadbać o to, by wasze serca biły naprawdę mocno, podaruj swojej ukochanej czerwone wino i gorzką czekoladę.
Susan Ofria, kierownik żywienia klinicznego na Gottlieb Memorial Hospital, stwierdziła, że prawdziwym pokarmem miłości jest ciemna czekolada i czerwone wino. To właśnie one wpływają pozytywnie na pracę naszego serca.
Czerwone wino i gorzka czekolada (o zawartości kakao 70 procent lub wyższej) zawiera resweratrol. Resweratrol odpowiada m.in. za obniżenie cukru we krwi. Ten organiczny związek chemiczny jest sprawcą tzw. francuskiego paradoksu. Francuzi, pomimo dosyć tłustego odżywiania i spożywania dużej ilości alkoholu, żyją najdłużej wśród ludności zamieszkującej Europę Zachodnią. Powodem tak wysokiej żywotności Francuzów jest fakt, że najczęściej spożywanym przez nich alkoholem jest czerwone wino, które zawiera owy resweratrol. Czerwone wino jest również źródłem katechiny, która przyczynia się do poprawy "dobrego" cholesterolu HDL.
Susan Ofria, która jest również pedagogiem żywienia, zaleca następującą listę zdrowych sercowych składników:
- Wszystkie czerwone wina (Pinot, Shiraz, Merlot);
- Ciemną czekoladę (70 procent lub wyższa zawartość kakao) – zamiennie gorąca czekolada i kakao;
- Łososia oraz tuńczyka. W szczególności biały tuńczyk jest doskonałym źródłem kwasów omega-3;
- Orzechy włoskie i migdały. Orzechy włoskie i migdały zawierają kwasy omega-3, kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez, błonnik;
- Fasolę - jest dobrym źródłem kwasu foliowego, magnezu, kwasu omega-3 kwasy tłuszczowe, wapń;
- Owoce takie jak: jagody, żurawina, malina, truskawki. Są dobrym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, witaminy C, kwasu foliowego, potasu i błonnika.